Resumé Kolfiberrodret 2018

E42D0A67-1EB4-4B50-A215-FE5E918FDC01

Årets Kolfiberrodret, det 3:e i ordningen, blev en tålamodskrävande segling där gammal visade sig vara äldst. Den vana seglingsräven  Nisse Virving med son vann välförtjänt med sin NF Borta med vinden. De långsammare båtarna hade en liten fördel då de fick segla längre tid i den hårda vind som seglingen startade med. Från och med kl 10 på fredagskvällen mojnade det betänkligt och för att middagen inte skulle bli alltför försenad kortades banan något så att sista svängen runt Finnhamn uteblev. Nämnas bör att den nya Diva 34 SC gick väldigt bra och var bland de snabbaste enskrovarna på seglad tid och slutade som 7:a på omräknat. Väldigt bra gjort i den konkurrensen på båtens tävlingspremiär.

948A2ED1-8599-4FAB-8077-ABB4DFECF345

Seglingen är väldigt trixig och innebar många segelbyten, troligen 20 st för vår del och ingen möjlighet till sömn. Av de 119 som startade kom 110 i mål. I vår startgrupp om fem båtar hamnade vi i mitten. Distanserade av Arcona 410 och J122:an. Vi seglade ifrån Comet 41:an och Stewart 36.an. Vi hamnade dock i ett ingenmansland många ggr där vi lyckades komma ut fel ur blekfälten ända tills målgången då vi kom med vinden bakifrån och susade om en hel del båtar, bl a Finn flyer 36:an Black Pearl som hade startat 10 min innan oss samt att vi kom ikapp J111 CAG som också startade 10 min innan. Av de med SRS över 1.10 kom vi hyggligt men i totalen blev det en 90:e plats denna gång. Självklart ser vi fram emot 2019 års Kolfiberrodret och jag vill tacka alla inblandade för ett fantastiskt arrangemang ! STORT grattis även tillfar och son Virving!

5554B237-168B-44B6-896F-7361C30EC22F

Advertisements

3 thoughts on “Resumé Kolfiberrodret 2018

  1. När jag går igenom resultatlistan så finner jag några intressanta iaktagelser. Av de 126 som är med på resultatlistan är endast 9 båtar tabellbåtar och således innehar 117 båtar mätbrev! Calluna blev slagna av 40 båtar på seglad tid. Av båtar med SRS 1.10 och uppåt hade vi 9 st båtar framför oss på omräknad tid och 18 st bakom oss. En iaktagelse från banan är att vi satt fast i den riktigt lätta vinden, troligen för mycket våtyta och för lite segel jämfört med andra. Där vi gick som bäst var när vi kunde använda code 1.5 i lätt bidevind och där vi anpassade skotpunkten så att vi fick den att likna en genua.

  2. Ja det var ju ett intressant race på många sätt. Vi var upp över öronen frustrerade över att ha kört på grund under tillfartsseglingen och inte blev det bättre när Wichard haken i fockens halshorn gick sönder och ni gled om oss direkt efter start medan vår stackars J3a fladdrade uppåt runt förstaget. Oj vad strul vi hade genom hela rejset, önskade mig en NF mer än en gång! När vi mot slutet förstod att ni med fler satt fast i bleke och vi hade en chans att komma ikapp var nog första gången leendet började komma fram men räckte inte riktigt hela vägen 😀

  3. Vi såg era problem i starten och att ni närmade er mycket snabbt på slutet. Vi tyckte själva att den enda omstarten vi lyckades tima bra var just den straxt innan målgång. För oss strulade det straxt utanför Gula grundet då vi skulle hissa A2:an. Vi lyckades linda dess fall runt genuarullen så att den vare sig kom upp eller ner. Innan vi lyckades lösa det tog det ca 20 minuter. Vi lyckades få ner A2:an och hissa den igen men tappade helt kontakten med övriga gänget och befann oss då plötsligt i ett ingemansland. Bror min lyckades dessutom tappa sina glasögon i kaoset… I övrigt så får man ju saga att man lär sig väldigt mycket båthantering på en segling likt denna och alla de segelbyten som görs. Efter lite sömn så här dagarna efter så är jag redan sugen på 2019 års upplaga! Jag hoppas allt höll för er och att grundstötningen inte var allvarlig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s